Nederlandse troeven.

Jonge talenten staan te trappelen om de macht definitief te grijpen. Dat gaat op voor allerlei takken van sport waarover ik geen verder woord zal schrijven, een autosportcolumnist moet zich daaraan niet willen wagen tenslotte.

Darts en Formule1, dat zijn de spelletjes die ik begrijp en beheers. Ik kan zowel met de auto als met pijlen smijten, waarbij het pijlensmijten de minst desastreuze gevolgen heeft. De lekkerste en snelste auto die ik ooit had belandde vol in de bullseye, tussen twee bomen in, midden in een hek, zoals ik mijn pijlen zelden weet te plaatsen…
Goed, genoeg nu over mijn talenten van autowerpen en pijlenrijden.

In de vaderlandse autosport staan de Van Dams, de Van der Gardes en de Tungetjes klaar om de macht te grijpen. Dat heb ik u al eerder geschreven en zult u als oprecht liefhebber van de autosport ook wel weten. Er is tegenwoordig immers redelijke aandacht voor alle opstapklassen naar Formule1 en de ruime bezetting Nederlanders die her en der in het strijdperk staat.
Dat Ho-Pin Tung ook een fanatiek darter is, dat wist nog geen mens tot aan vandaag. De Chinese Nederlander of Nederlandse Chinees doet mee aan het grootste dartstoernooi van het westelijk en het oostelijk halfrond, de Lakeside (voorheen Embassy). Uiteraard speelde Tung niet onder eigen naam, dat zouden zijn autosportsponsors vast niet leuk vinden, nee hij neemt deel onder de naam Jelle Klaassen. (Ik hoop niet dat ik nu Chinezen beledig omdat Jelle eigenlijk van Indonesische afkomst is, of Indonesiërs beledig omdat ik Jelle voor een Chinees aanzie).

Hoe het ook zij, Snelle Jelle, zoals zijn bijnaam nu al is, maakte gehakt van zijn tegenstander Dennis Harbour, die in dit kader beter omgedoopt kan worden tot Pearl…
Vanuit een achterstand van 2-0 spoedde Jelle zich naar een 3-2 zege op het grote kampioenschap waar een debutant zelden de eerste ronde overleefd. Zo niet onze snelle Jelle, hij overleefde ronde 1 met verve en deed Dennis in het stof bijten op een pijnlijke, maar grandioze wijze.
Buiten wat uiterlijke overeenkomsten lijken Ho-Pin Tung en Jelle ook karakterologisch op elkaar. Allebei snelle jongens en bijtertjes. Niet zo maar opgeven en vanuit kansloze positie pas echt hard knokken om terug te komen en de winst te grijpen. Als iedereen ze af heeft geschreven komen juist zij dubbel zo hard terug.

Ik hoop dat Dart-Pin Tung in zowel de pijlensmijterij als het racewagen raggen een glansrijke carrière tegemoet gaat. Als Snelle Jelle heeft hij de eerste wedstrijd al gewonnen, ben benieuwd wat hij komend jaar met een racehelm op gaat presteren. En vooral waar. Daarover zal ik geen voorspellingen doen, daaraan moet een autosportcolumnist zich al helemaal niet willen wagen.

Veritas, 09.01.05.

Foto credits: H.P. van Rietschoten

Webstats4U - Gratis web site statistieken
Eigen homepage website teller

* 16 mei 2006 / © 2003-2006 f1columns.nl, all rights reserved * Stealth rapport van Hitteller